O pasmi Whippet/ About Whippet

Nekaj o tej čudoviti pasmi…

Ime whippet naj bi po eni od razlag izhajalo iz besede “whip”, kar pomeni tlesk oziroma udarec z bičem. To naj bi odražalo hitrost in ostrino, ki so mu ju pripisovali.

Če hočemo dobiti močno navezanega družabnika, ki je zelo prilagodljiv tako domačemu kot tudi športnemu okolju, je to whippet. Njegovo vedenje je uravnoteženo, ravno tako tudi čustvovanje.

Po značaju je miren, odprt, prijazen in živahen pri igri in na sprehodih. Znan je po svoji zaupljivi naravi, zato za čuvaja ni primeren. Poznamo pa kar nekaj primerov, ko whippet zelo dobo opozori na prihajajočega tujca ali vsiljivca z laježem.

Whippet je pasma, ki je tudi vsestranska. Lahko ga imamo za lepotne razstave, z njim lahko hodimo na coursinge-pasje dirke ali pa ga imamo samo “za na kavč” oziroma za večurna poležavanja. Whippete srečamo tudi v disciplinah, kot sta agility in obidience, obstajajo pa tudi terapevtski whippeti. Kljub vsemu je bil njihov prvotni namen lov. Ima odličen vid, svojo eksplozivnost in odlično atletsko postavo, pa uporabi pri vseh oblikah aktivnega udejstvovanja.

Coursingov, ki so jih poznali včasih, danes ni več. Danes se je prilagodil in razvil v pravo športno disciplino. Razvit je do te mere, da velja za enega najbolj kompleksnih testov in preizkušenj za najhitrejše in najučinkovitejše hrte, ki so ocenjeni na podlagi natačno določenih pravil. Ravno tovrstni coursingi pa so tudi živi dokaz, kako vsestranski so whippeti, kjer pridejo do izraza njihova energija, eksplozivnost, okretnost in prvinska lovska želja. Presenetljivo je, da se v tako majhnem psu skriva tako velika moč.

Še ena od posebnosti, ki odlikuje značaj malega angleškega hrta, je, da so neverjetno čuteči in prijazni ter zelo naklonjeni otrokom. So zelo nežni in ker niso veliki in težki, so zelo blizu tudi najmanjšim otrokom.

Izjemno primerni so tudi za tiste, ki sta jim vsakodnevno sesanje in čiščenje odveč. So namreč zelo čisti, njihove kratke dlakice se kar dobro držijo ožuščka, bolj kot tal. Najraje je v bližini svojih ljudi ter poskrbi za harmonijo in ravnovesje v družini. Ne mara prepirov in prisilnih vzgojnih metod. Ker je zelo čustven, ga lahko že kričanje nanj zelo užalosti, zato se zapre vase.

Laja zelo redko, včasih z lajanjem vabi k igri ali pa laja med igro z drugimi kužki. Spada  med najhitrejše pse na kratke razdalje, saj lahko doseže hitrost tudi do 70 km/h. So mirna, tiha, zelo inteligentna pasma in ne lajajo po nepotrebnem. V Sloveniji naj bi po nekaterih podatkih bilo že več kot 500 . Ne glede na to, kaj ste kje videli ali prebrali, ali pa so vam povedali, nikoli ne pozabite, da whippet ni zunanji pes. Bližino svojih ljubljenih in toplo okolje dnevne sobe potrebuje ravno tako, ali pa še bolj, kot vse druge športne dejavnosti.  Če imate majhnega otroka, obstaja velika verjetnost, da bo vaš whippet postal otrokov najboljši prijatelj, družabnik in njegova najljubša “igračka”.

 

Zgodovina malih angleških hrtov…

Whippeta lahko označimo kot “pomanjšanega greyhounda ali povečanega majhnega italijanskega hrta. Izvira že iz 6. st. pr. n. št. iz antične Grčije. Kasneje so že Rimljani razvili prav poseben odnos do hrtov, saj so bili zanje zelo dragoceni. Razširili so jih celo na britansko otočje, kjer so jih za lov na jelenjad in v druge namene uporabljali tudi Kelti in Galci, ki naj bi bili celo tisti, ki so pričeli organizirati “pasji šport”, iz katerega se je razvil današnji tako imenovani coursing.

Hrti so skozi leta preplavili večji del civiliziranega sveta, ves arabski svet, območje Rusije in seveda Evrope.

Včasih niso bili poimenovani tako kot danes, ampak so bili preprosto majhni, srednji in veliki hrti, eni uporabni za lov na zajce in druge male živali, drugi za obrambo, spet tretji pa le kot spremljevalci in družabniki višjih slojev prebivalstva. V preteklosti so hrte zaradi različnih potreb in želja poskušali pariti z drugimi pasmami psov, vendar se kombinacije niso ravno obnesle, medtem ko so se paritve med hrti samimi izkazale za uspešne. Lahko bi rekli, da so tovrstne kombinacije in tudi izboljšave pripeljale do whippeta, kot ga poznamo danes.

Na splošno je whippet dokaj nova pasma, ki v samem začetku ni imela ravno najboljšega slovesa. V 18. in 19. stoletju so whippeti namreč spremljali revnejše sloje prebivalstva, ki si niso mogli privoščiti njegovega večjega rojaka, greyhounda.

 

V 20. stoletju so whippeti doživeli svoj razcvet. Po nekaj poskusih parjenja z drugimi pasmami je v sredini minulega stoletja predvsem angleškim vzrediteljem uspelo pasmo spraviti na raven, kjer je začel dosegati visok in spoštovan položaj v svetu kinologije.
V Sloveniji smo lastne whippete prvič dobili v osemdesetih letih.

 

Telesne značilnosti…

Izstopajoč je v vseh pogledih. Whippet je srednje velik hrt, ki s svojo eleganco, mišičasto oblikovanim, a vitkim telesom ter z nežnostjo in gracioznim gibanjem človeku hitro zleze pod kožo. Ena glavnih značilnosti te pasme je usklajena kombinacija mišične moči in energije z eleganco in gracilno linijo telesa. Glava je dolga in ozka, sploščena na temenu, zožana proti gobcu. Oči so nastavljene precej široko, čeljust pa je močna s pravilnim škarjastim ugrizom. Smrček je temno pigmentiran.  Njegove oči so ovalne, jasne in čuječe, uhlja pa sta majhna in zavihana.

Mali angleški hrti imajo dolg, mišičast in elegantno usločen vrat. Imajo dobro vidne, močne noge, ki so ravne in pokončne. Telo tega postavnega psa tvorijo globoka in široka prsa, pa tudi prsna linija je globoka in dobro naznačena. Na zadnjih okončinah ima močna, široka in mišičasta stegna. Kljub razpotegnjeni in široki stoji kaže veliko odrivno moč. Šape so lepo oblikovane, blazinice so debele in močne. Za rep je značilno, da je dolg in zožan proti koncu, med gibanjem pa naj se ne bi dvigal nad hrbtno linijo. V stoji je rep med zadnjima nogama. Gibanje whippeta je zelo lahkotno, prednje noge polaga daleč naprej. Giba se izrazito, vendar ne pretirano. Dlaka malih angleških hrtov je nežna, mehka, kratka in gosta. Lahko jih najdemo v zelo različnih barvnih kombinacijah.

Višina samcev je med 48 in 51 centimetri, samic pa med 44 in 48 centimetri.
Hrti imajo razmeroma slabo razvito čutilo vonja, zato imajo toliko bolj razvita čutila vida in sluha.